Видин  е част от информационна кампания в България под надслов "Вдъхновение Дунав". Целта й е да  представи редица възможности за туризъм  и да  събуди интереса на всички любители на природните и исторически забележителности в района на долното течение на река Дунав. Кампанията се е провела  през миналата седмица последователно в Русе, Пловдив и София.

Днес проектът "Вдъхновение Дунав" бе представен на  жителите и гостите на Видин в Крайдунавски парк, каза за Фокус Михаела Джакомова, представител на организаторите.

Проектът "Вдъхновение Дунав", в хода на информационната си кампания,  запознава жителите и гостите на градовете в които се провежда, с интересните природни, исторически и спортни възможности, които предлага района на Долен Дунав и Източна Сърбия. Регионът предлага удивителна природа, богато културно наследство, чудесни условия за активна почивка и незабравими кулинарни преживявания. Интересните възможности за туризъм се намират в осем общини в района – Смедерево, Пожаревац, Велико Градище, Голубац, Майданпек, Кладово, Неготин и Зайчар, допълни Джакомова. Тя допълни, че проектът "Вдъхновение Дунав" е изключителна възможност туристите да преоткрият нови места за туризъм, които са на няколко часа път с кола от границата на България в Сърбия. Районът на Долен Дунав и Източна Сърбия е скрита перла на Балканите. Там могат да бъдат разгледани от природни чудеса, през исторически забележителности от времето на Римската империя, до винарски, културен и спортен туризъм.

Джакомова прикани всички, които все още търсят следващото си място за почивка, да посетят събитията по проекта или да разгледат уебсайта му.

Районът на Долен Дунав и Източна Сърбия предлага редица интересни забележителности. Сред тях са Райкова пещера и Портите "Вратна", които представляват естествени каменни мостове, образували се след пропадане на части от тавана на речната пещера. Местността разполага и с богата история, която е представена чрез манастира "Тумане" и различни римски забележителности.

Любителите на велосипедите могат да преминат през някои от двата веломаршрута – ЕвроВело 6 или ЕвроВело 13, които крият различни възможности за допълнителен туризъм по своя път. Не на последно място посетителите на района могат да посетят галерия "Милена Павлович Барили" или да посетят културния маршрут "Пътят на римските императори и дунавският път на виното".

Повече информация за проекта и пълно описание на забележителностите можете да намерите на https://vdahnoveniedunav.com/

"Вдъхновение Дунав" е проект, насочен към повишаване на интереса към осем общини, разположени по долното течение на река Дунав в Република Сърбия. Освен природните забележителности и културно-историческите паметници, инициативата има цел да представи и всички места с оптимални условия, за активна почивка.