Градът трябва да приобщава хората и те да възприемат от неговата култура и дух. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с доц. д-р Видин Сукарев, от Регионален исторически музей в Пловдив.

Това, според него, липсва. Новите пловдивчани се опитват да налагат нови тенденции и традиции.

"Не че едно население не трябва да носи новости, но все пак, според мен е редно в по-голяма степен да се възприемат тези, които са си местни. Но това е общ въпрос, който се среща навсякъде, не е типичен само за Пловдив.

За случая с Хисар капия и изобщо за Стария Пловдив си мисля, че наистина трябва да се обърне много съществено внимание на оживяването на Стария Пловдив. Аз съм убеден, че може да се направи много повече от това, което се прави в момента. Не, че не се прави нищо, не че е малко, но може да е много повече. Самият факт например, че ние имаме общински институт “Старинен Пловдив", аз вече не мисля, че името на този общински институт е подходящо. Защото повечето обекти, поне повечето посещавани обекти на този институт, не са на територията на Стария Пловдив, не са на територията на Трихълмието. И би следвало, ако ще съществува тази структура, тя да бъде много по-обхватна. То сега има и тежко наследство разбира се, заради различни недобри политики, така да кажем. Най-хубавите къщи и сгради от Стария Пловдив бяха изгубени и минаха в частни ръце, знаем в чии", добави Видин Сукарев.

Според него, трябва да се намери начин, подобен на този, по който се възроди “Капана".

"Аз съм от това поколение, което ходеше да си играе там в изоставените, разнебитени къщи и етажи на този квартал. И никога не съм си мислил, че той ще стане нещо за пример. Така че си мисля, че и Старият Пловдив може", каза още историкът Видин Сукарев.