Българистиката и славистиката имат своето голямо бъдеще и развитие в различни посоки. Голям е гладът българистика да се изучава в много чужди университети, при това не само в Европа. Добра основа за този интерес е развитата система на българските неделни училища в чужбина. 

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на закриването в Регионалния исторически музей в Пловдив на втората сесия на Международния форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност“, който се проведе по нейна инициатива и с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Форумът, чийто първи ден беше в София, е продължение на проведения през 2022 г. Международен форум за кирилицата "… И ний сме дали нещо на света“. Над 30 известни учени слависти от 11 държави заедно със свои български колеги дискутираха значението на българските букви, език и книжовност за славянското и световното културно наследство, опазването и разпространението на славянското наследство, значението на езика и идентичността в процесите на глобализация. Сред акцентите на дискусиите беше и съхранението на българската идентичност сред българските общности в чужбина.

Вицепрезидентът благодари на чуждите и българските учени за отдадеността на научните изследвания за приноса на България във формирането на идентичността на славянските народи и на славянската култура, както и на световното културно наследство. 

"За два дни форумът постигна много – направихме опит за синтез на ролята на България и българската култура през много векове – от 9 до 21 век. Форумът успя да покаже мащабите на влиянието на българската азбука, език, култура и духовност в славянския свят и извън неговите граници“, изтъкна Йотова.

Сред чуждестранните гости на форума беше деканът та Филологическия факултет на Лисабонския университет проф. Eрменежилдо Фернандеш. В университета има лекторат по български език и култура. Проф. Фернандеш сподели пред Илияна Йотова впечатленията си от международния форум, който го е стимулирал да засили изучаването на българистиката.

Вицепрезидентът посочи, че форумът се е превърнал в традиция и следващият ще бъде през 2026 г. с още по-разширена тематика и интересни научни изследвания.