Днес от 9.00 часа в зала "Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на втората сесия на Международния форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност“. Първият ден на форума се проведе в София. Очаква се дискусиите да продължат до 13.00 часа, когато вицепрезидентът ще отправи кратко приветствие.

Форумът е по инициатива на вицепрезидента и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен форум за кирилицата "… И ний сме дали нещо на света“.

Над 30 известни учени слависти от 11 държави заедно със свои български колеги обсъждат значението на българските букви, език и книжовност за славянското и световното културно наследство, опазването и разпространението на славянското наследство, значението на езика и идентичността в процесите на глобализация. Сред акцентите на втория ден на форума ще бъде съхранението на българската идентичност сред българските общности в чужбина.