ВиК секторът в Кюстендил боксува и в началото на 2022 година, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. През 2011 година беше създадена водната асоциация, в която влязоха седем от деветте общини в областта – Кюстендил, Трекляно, Невестино, Кочериново, Бобов дол, Бобошево и Рила. Общините Сапарева Баня и Дупница, които имат общински водни дружества, се отказаха от членство. През 2016 година Община Дупница също се присъедини към обособената територия. Последва искане от страна на Община Дупница за напускане на водната асоциация, което и към момента не е разгледано.

Междувременно четири общини в Кюстендилска област предприемат действия по създаване на собствена асоциация по "ВиК", с център Дупница. Документът за сътрудничество включва общините Дупница, Рила, Кочериново и Бобошево. Те си поставят общата цел за промяна на границите на обособената територия, обслужвана от "Кюстендилска вода" и за прекратяване на членството им в действащата към момента Асоциацията по "ВиК“ - Кюстендил.

За 5 януари е насрочено ново заседание на действащата към момента ВиК асоциация. На него трябва да се разгледа искане на Община Рила за напускане на Асоциацията. В същото време има решение на Общински съвет – Кюстендил, с което включването на точката в дневния ред няма да бъде подкрепено. Не се подкрепя и предложения от водния оператор бизнес план за развитието на ВиК сектора в областта.

Венцеслав ИЛЧЕВ