Проблемите с водоснабдяването на територията на Великотърновска област обсъдиха на съвместна среща областният управител Ивайло Здравков и управителят на ВиК “Йовковци" Илиян Илиев, предаде кореспондент на “Фокус". От работното съвещание стана ясно, че предстои да бъде изготвен анализ за състоянието на водопреносната и канализационната мрежа в цялата област. След като той бъде готов, ще бъде свикана нова среща с кметовете на общини.

Илиян Илиев обобщи, че едни от най-критичните точки в региона са горнооряховското село Драганово, където вече се работи за решаване на проблема, село Стрелец, където бе обявено частично бедствено положение, павликенските села Върбовка, Димча и Лесичери, както и еленското Майско.

“Основният проблем идва от това, че в годините назад някои от Общините в областта не са си свършили работата като собственици на мрежата. Те не са направили всичко по силите си, за да намерят финансиране за нейната подмяна. Сега ще работим в тази насока, ние от Областна администрация, разбира се, ще продължим да помагаме, там, където има нужда", категоричен бе губернаторът.

“На места в областта водоизточниците са почти пресъхнали. Паралелно с това някъде водопроводите са на повече от 60 години, изключително амортизирани са и това създава допълнителни затруднения при преноса на вода до домовете на хората", допълни Илиян Илиев.