Входът за Университетската ботаническа градина в Балчик е с нови цени, без промяна е цената на билета за Държавния културен институт - Културен център "Двореца“, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Двете забележителности образуват великолепен Архитектурно-парков комплекс край морето, едно от най-привлекателните места в Приморска Добруджа.

От 1-и януари 2022 г. входният билет за възрастни посетители в Ботаническата градина вече е 12,00 лв., за ученици, студенти и пенсионери (при представяне на удостоверителен документ) – 5,00 лв., за организирани посещения и занимания на деца до 7 г. – 1,00 лв. на дете. Безплатен е входът за деца до 7 г. (със семеен придружител) и за хора с трайни увреждания (при представяне на удостоверителен документ). Семейният пакет (родители с деца до 18 год.) е с цена 24 лв. Студенти, преподаватели и служители на СУ "Св. Климент Охридски" посещават градината също безплатно срещу представяне на заверена студентска книжка или съответно служебна карта. Студенти от университети и представители на институти и други ведомства, с които Софийският университет има споразумение за сътрудничество, за провеждане на практика и други учебни дейности, посещават градината безплатно (при представяне на писмо и заверен списък от съответното ръководството). За организирани от лицензиран туроператор групови посещения след подписване на договор със СУ се правят отстъпки от 10 % или 20 % при натрупан оборот през предходната година минимум 15 000 лв., съответно 30 000 лв. Предлагат се и сезонни билети (минимум за 5 дни) - за възрастни струва 12,00 лв. за първия ден и по 3,00 лв. за всеки следващ ден, за ученици, студенти и пенсионери – 5,00 лв. за първия ден и по 2,00 лв. за всеки следващ ден. Паркирането на автомобили също вече е по-скъпо. За лек автомобил се заплащат 5,00 лв.за календарен ден и 8,00 лв.за календарен ден за микробус и автобус. Цените за градински мероприятия, тържества, концерти, ревюта и други събития варират в зависимост от времетраенето - от 1 до 3 часа цената е 1140,00 лв., от 4 до 6 часа – 1800,00 лв. Изнесеният ритуал без кетъринг струва 600,00 лв., а допълнителна подготовка на събития - 120,00 лв. за час. Пълният ценоразпис с всички услуги и условия е публикуван на интернет страницата на Ботаническата градина.

Редовните посетители знаят, че се заплащат два билета - за градината и за "Двореца“. За Държавния културен институт цените са същите като в предходната година. Деца до 7 год. И хора с трайни увреждания не заплащат билет, за възрастните посетители той струва 7 лв., за деца над 7 год. - 2 лв. Семейният пакет (родители с деца) е 12 лв. Архитектурно-парков комплекс "Двореца" е един от 100-те национални туристически обекта. В списъка на Българския туристически съюз той е под номер 24. Печати на туристическите книжки могат да бъдат получени във вила "Тихото гнездо“.



Жулиета НИКОЛОВА