Ветеринарните лекари настояват за бързо приемане на Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите. Това каза пред журналисти д-р Андрей Димитров, председател на Районната колегия на Българския ветеринарен съюз, предаде репортер на Радио "Фокус" - Кюстендил. По думите му тази програма трябва да бъде спешно приета и да се започне с нейното изпълнение. "Имаме уверението, че още тази седмица ще се предприеме с внасянето на програмата в Министерски съвет. Гласувайки тази програма, ние ще започнем с подписването на договорите с Българската агенция по безопасност на храните“, каза д-р Андрей Димитров.

По думите му в област Кюстендил има много малък на брой животни, а някои от тях са на труднодостъпни места. "Някои колеги се насочват към други област, където има повече животни. Имаме и застаряващи колеги. Регистрираните колеги са 31“, каза Димитров.

По думите му въпреки, че нямат сключени договори, ветеринарите на база на споразумения продължават с идентификацията на животните, с цел да не се затрудняват фермерите.

Венцеслав ИЛЧЕВ