През месец декември предстои Общинският съвет в Казанлък да се произнесе по казуса за закриването на общинското търговско дружество "Казанлъшка Искра“ ЕООД, издаващо вестника с близо стогодишна история – "Искра“. Това се налага поради натрупаните загуби на дружеството през последните години, предаде кореспондент на Радио "Фокус“ .

Закриването на дружеството не означава преустановяване на издаването на вестник "Искра“, поясни неговият управител Симеон Стоилков, който е на този пост от 2018 година: " Наследих дружеството с много задължения и голяма финансова загуба. През следващите две години стъбилизирах финансовото състояние на "Казанлъшка Искра“ ЕООД така, че да излезе на печалба. Но двугодишната вече Ковид криза и породената от нея икономическа криза и инфлация оказаха силно негативно влияние. " Стоилков поясни още, че в гоздините, откакто е управител на дружеството перодично е внасял за разглеждане финансови отчети в Общинския съвет, който е принципал на "Казанлъшка искра“ ЕООД. Управителят на дружеството потвърди още, че счетоводните загуби са растящи. През 2016 година загубата е била 6 хил.лв., през 2020 година тя е достигнала 7 хил.500 лв. Стоилков подчерта, че са ограничени разходите, намален е тиражът, увеличена е продажната цена, но това се оказва недостатъчно: "Затова най-доброто решение при тази ситуация на Ковид и икономическа криза е прекратяване на дейността на дружеството и преминаване на вестника към Община Казанлък.“

Това означава, че вестник "Искра“ ще продължи да излиза като печатно издание, но не чрез дружеството "Казанлъшка Искра“ ЕООД, а чрез Община Казанлък. В тази връзка Стоилков поясни още, че действията по прехвърляне на издателската дейност към Общината минава през процедура за прекратяване на дейността на дружеството, наречена ликвидация, което е чисто административен акт и не се отнася до самия вестник. Просто така ще бъдат премахнати някои допълнителни разходи: "Изобщо не става въпрос вестникът да бъде спрян от печат. Напротив, при тази ситуация на икономическа и социална криза, в каквито се намираме вече втора година, това е единствената възможност да осигурим бъдещето на печатното издание. Вестник "Искра“ е един от първите общински вестници в страната.“

"В разбиранията на кмета и екипа и, от който съм част и аз, никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на вестника и спиране на тиражите му. Това е печатното издание на Казанлък с вековна история. За да продължи да съществува обаче, се налага да бъдат сведени до минимум всички възможно разходи, в т.ч. и тези за външни услуги, което всъщност доведе до предложението ни към Общински съвет – Казанлък търговското дружество "Казанлъшка Искра" ЕООД да прекрати дейността си, ако предложението на Общински съвет - Казанлък бъде прието, а работещите в дружеството ще бъдат преназначени в структурата на Общината", заяви заместник – кметът Драгомир Петков.

Въпреки че, след решение на Общинския съвет в Казанлък, който е и принципал на "Казанлъшка Искра" ЕООД, на дружеството бяха предоставени два общински имота за отдаване под наем, за да подпомогне издръжката си, "Казанлъшка Искра" ЕООД не акумулира достатъчно финансови приходи и е на трайна загуба.

Как точно ще продължи да съществува весникът на казанлъчани ще реши Общинският съвет на заседанието си през месец декември. Съветниците ще решат дали да прекрати дейността си и самото дружество или да продължи да трупа загуби. ""Искра“ не е обикновен вестник. Той е история за Казанлък. Самият той е част от историята на града. Това е вестник на почти един век и не мисля, че една стогодишна история може да бъде закрита“, каза в заключение Симеон Стоилков.

Славяна ГАЙДАРОВА