Общинската съветничка Веселина Александрова алармира за разпродажба на бивше общинско имущество, част от активите на "Пълдин туринвест" АД. Както Plovdiv24.bg вече съобщи, Община Пловдив няма да получи дивидент от печалбата на смесеното дружество и тази година, което ще се приеме на предстоящото Общо събрание на акционерите на 27 септември или на резервната дата 17 октомври. Ето какво написа по този повод адв. Веселина Александрова:

Продължава разпродаването на бивше общинско имущество, което е внесено в активите на Пълдин Туринвест АД и сега е под разпореждане на Георги Гергов.

От представения вече отчет за приходите и разходите за 2023 г. е видно, че дружеството е продало ДМА на стойност 10 757 000 лв.

След справка в Имотния регистър установихме, че е продаден онзи имот над 20 дка, намиращ се зад SPS, за който се предвижда високо застрояване и на което предвиждане се противопоставихме в Общински съвет през миналия мандат. Още тогава предупредихме, че освен на ръба на закона, смяната на предназначението на терена от зелена зона на зона за строителство е и в услуга на плановете на Гергов да застрои района, но не бяхме чути. Сега нашите предвиждания се сбъдват.

Купувач на имота е дружество, в което акционери са строителният предприемач Христо Томов и Кольо Раков, който пък е дългогодишен сподвижник на Георги Гергов в Панаира, "Санкт Петербург", "Стария Пловдив" и т.н.

Изводът е, че преди години Общински съвет е подпомогнал подготовката на този парцел за високо застрояване и сега то ще се осъществи не от "Пълдин туринвест", с което дружеството да реализира приходи, а от приближения до Гергов Кольо Раков и от Христо Томов чрез новообразуваното дружество "СП Резиденс" АД.

Не може да се каже, че Община Пловдив не е знаела за всичко това, най-малкото чрез дирекция "Местни данъци и такси", издала данъчна оценка на имота за продажбата.

Настояваме Община Пловдив да информира съветниците за всички факти и обстоятелства около опосредяването на тази сделка и занапред при всяко заявление на "Пълдин туринвест" АД, постъпило в което и да е общинско деловодство, да уведомява Общински съвет Пловдив като принципал в това дружество.".