За четвърта поредна година, Момчиловци ще бъде домакин на традиционния национален Велотур "Момчиловци", който се радва на голям интерес и ще се проведе днес. Това съобщи за "Фокус“ кметът на селото, Сийка Суркова. "Колоездачите вече ни знаят, с удоволствие идват да карат по нашия маршрут и с нетърпения чакат всяка година да обявим датата и организацията на събитието“, поясни Суркова.

Откриването е в 8:30 часа с родопска каба гайда, питка и инструктаж за участниците. "Всички, които решат да се включат трябва да знаят, че участват със собствен велосипед, каска и ръкавици, както и оборудване, задължително за колоезденето. Повечето са редовни участници във велотура. Маршрутът е кръгов от 100 км. Стартираме от Момчиловци – Соколовци – смолянския кварта Устово – Търън – Стоянов мост – Баните и финалът отново е в Момчиловци“, допълни кметът.

Тя уточни, че в Баните ще бъде обядът на велосипедистите. Той се осигурява с помощта на кмета на Баните Павлин Белчев, който за поредна година ще посрещне участниците във велотура. Там те ще научат повече за община Баните и забележителностите, така че при интерес да могат отново да се върнат тази община.

"На финала в Момчиловци ще посрещнем колоездачите на площада с традиционни родопски ястия, плодови сокове, чийто сезон е сега и други изненади. За всеки участник има тениска с логото на велотура и партньорите, които ни помагат той да се осъществи. В добро взаимодействие сме с полицията и община Смолян, които са съорганизатори и се надяваме събитието да протече безопасно. Има осигурен бус, който ще следва колоездачите, както и ескорт от полицейска кола. Осигурен и фелдшер, който ще ги съпътства и при нужда ще оказва медицинска помощ на участниците“, каза още Суркова.