За трета поредна година Велотур Момчиловци събира днес колоездачи от цяла България. Това съобщи за "Фокус“ кметът на селото, Сийка Суркова. Откриването е от 8:30 часа на площада в селото, където ще бъде даден и официалния старт на събитието.

И тази година, участниците ще бъдат придружавани от медицинско лице, ще им бъде подсигурена вода, а бус ще ги съпровожда по целия маршрут, който е около 100 км, допълни Суркова. Тя допълни, че по време на велотура ще има и почивка за участниците, както и подкрепяща закуска и други интересни неща, които ще могат да видят по маршрута.

Броят на велосипедистите ще е около 50. Те ще бъдат изпратени с родопска гайда и ще бъдат посрещнати с традиционни родопски ястия и билкови напитки. Маршрутът е кръгов, той е около 100 км и трасето преминава през четири общини. Участниците тръгват от Момчиловци, преминават през Соколовци, след това в Смолян, през квартал Устово, Търън, Стоянов мост, Баните и обратно към Момчиловци. Общините, през които преминава трасето за велотура са община Смолян, Община Мадан, община Баните и леко се навлиза и в община Ардино в област Кърджали“, отбеляза Суркова.

По думите на кмета на Момчиловци, целта на велотура, който е утвърден и вече е спечелил своите почитатели, е да покаже Родопа планина като една прекрасна туристическа дестинация, както за различни видове туризъм, така и за спорт.

Велотурът е първото от поредица събития в Момчиловци през това лято. От 1 до 6 август в родопското село ще се проведе майсторски клас "Опера“, който ще завърши с концерт. На 14 и 15 август има Лятно кино на открито, като преди това на 8 август започва курса по китайски език, който приключва в края на месеца. На 1, 2 и 3 септември ще се проведе и Фестивала на киселото мляко в Момчиловци.

Нели ГЕРГЬОВСКА