Д-р Мария Росенова е носител на приза "Ти си нашето бъдеще" на Български лекарски съюз, предаде кореспондент на "Фокус". Специализантът по хирургия в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" бе наградена на церемонията "Лекар на годината" в навечерието на Деня на българския лекар. 

Д-р Мария Росенова е родена във Велико Търново през 1997 година. Средното си образование е завършила в ПМГ "Васил Друмев", профил "Биология и Химия".

През 2017 година е приета в Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна.

Още по време на следването си д-р Росенова участва в редица обучения, курсове и практики. Стажува в отделенията по педиатрия, гастроентерология и хирургия на великотърновската областна болница. През 2021-а и 2022-а практикува и в Швейцария, в болница Kinderspital, Kantonsspital Aarau.

Специалност "Медицина" придобива през декември 2023 година. Веднага след това започва да специализира в хирургичното отделение на великотърновската областна болница под ръководството на д-р Николен Стойнов. А от ноември 2023-а е назначена като лекар в Спешно отделение.

За времето прекарано във великотърновската болница д-р Росенова бързо развива уменията и надгражда знанията си, показва огромна всеотдайност към работата и пациентите.

Екипът на областната болница й пожелава още много успехи !