95 са децата, настанени в приемни семейства на територията на Великотърновска област. Данните са към края на октомври и са подготвени от Националния екип за организация и управление на проекта "Приеми ме 2015“, предаде кореспондент на "Фокус“. Сред младежите и малчуганите има и 17 деца с увреждания, които са разпределени в осем общини в областта.

Според ежемесечния анализ на Националния екип за организация и управление на проекта "Приеми ме 2015“ към края на октомври децата, отглеждани в приемните семейства по проекта са 1 456, от които 157 са тези с увреждания. През отчетния месец октомври 54 деца са настанени в приемно семейство, а за 65 настаняването е прекратено, като 40 от тях са осиновени.

По показателя "средномесечен брой деца, пребивавали в приемни семейства“ в общините партньори за 10-те месеца с най-много деца средномесечно, отглеждани в приемна грижа с доставчик община, традиционно са област Варна, Плевен, Хасково, Монтана и Велико Търново.

С най-ниските средномесечни стойности по наблюдавания показател за 10-те месеца на годината са област Ямбол, Силистра, София област, Кърджали.

"Независимо че количествените резултати показват намаляване на броя на приемните семейства с доставчик общините, на терен е видно, че с изключение на няколко области, в страната приемните семейства са редуцирани така, че да могат максимално да откликват на потребностите на съответния регион. От години се наблюдава недостиг на приемни родители за деца от 0 до 3 г. (традиционно това е Столична община, в която и приемните семейства са малък брой, съпоставимо с броя на населението), а също и за деца със специфични увреждания. Усилията на областните екипи по приемна грижа и на отделите "Закрила на детето“ са насочени към информиране на общността чрез активни кампании с цел набиране на нови семейства за конкретни целеви групи деца, съобразно идентифицираната потребност“, обясняват от екипа.