Великотърновци и гостите на града ще се возят в по-скъпи таксита. Промяната бе приета на последното заседание на Общинския съвет в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“.

Искането за повишение на цените, което е поредно, е отправено от таксиметровите фирми в града до кмета Даниел Панов, който го внесе лично в местния парламент. Един от основните мотиви за по-високите ставки е факта, че те не са актуализирани от 2014-а, въпреки нарастващата инфлация и повишението в цените на горивата, и всички останали услуги от публичния сектор.

След разглеждане на предложението постоянните комисии към ОбС – Велико Търново са коригирали исканите цени. Така съветниците одобриха минимална дневна цена от 1 лв./км и максимална от 1,50 лв./км. Нощната тарифа на такситата в старата столица ще е минимум 1,15 лв./км и максимум 1,80 лв./км.

Към момента жителите и гостите на старата столица се возят на дневна минимална тарифа от 71 ст./км и максимална цена от 1,20 лв./км. При нощната тарифа минималната цена беше фиксирана на 82 ст./км, а максималната на 1,40 лв./км. Най-често първоначалната такса е 2,10 лв.

Увеличението е с около 40%.

Собствениците на таксиметрови компании и шофьорите са съгласни с него. Пътниците са на двата полюса – едните казват, че е редно цените да се повишат, предвид факта, че всичко в страната се повишава, а другите, че това е "кощунство“, не е нормално и ще ограничат максимално ползването на услугата. По-високите цени, обаче, вероятно няма да доведат до отлив на пътници, тъй като макар, че разстоянията във Велико Търново не са чак толкова дълги, е неудобно да се ходи пеш, а градския транспорт не е достатъчно добре уреден в някои от кварталите.

С промените на цените на такситата старата столица се изравнява с Р усе, където нощната тарифа също е 1,80 лв. за километър пробег. В Бургас е 2 лв., а най-скъпо излиза на пътниците във Варна, където през нощта плащат по 3 лв. на километър.

Към момента най-масово прилаганите цени от превозвачите са на 1,20 лв. за дневна и 1,30 лв. за нощна тарифа.

В сила остават изискванията таксата за повикване на адрес да не надвишава цената на един километър пробег с повече от 50% /това не важи за град Велико Търново/ и първоначалната такса да е от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа.

От кога търновци ще плащат повече за таксита не е ясно, тъй като има процедури, които трябва да се спазят – таксиметровите фирми трябва да се съберат, да обсъдят и уеднаквят цените си, а след това да пригодят и апаратите на шофьорите.