За пети пореден път Велико Търново е домакин на Държавното първенство по лека атлетика за мъже и жени, момичета и момчета под 16 години. От Общинско предприятие "Спортни имоти" уточняват, че в двете надпревари са заявени общо 879 атлети (452 мъже и жени, 427 момичета и момчета), а с тези в щафетите цифрата на участниците скача до над 900. Очакват се и над 1000 души публика във всеки ден от състезанията.

Голямото спортно събитие ще се състои на стадион "Ивайло“ от 28 до 30 юни. По тази причина от днес – 27 юни, до 1 юли достъпът до откритата лекоатлетическа писта временно ще бъде ограничен за граждани.

Входът за публиката на първенството ще е свободен, като зрителите ще влизат от северната страна на стадиона през входове №2 и №3 и ще гледат шампионата от централната трибуна.

Само месец преди олимпийските игри в Париж това ще бъде и последното изпитание за нашите най-добри атлети, както и за част от юношите и девойките, които се готвят за световния шампионат в края на месец август. И петимата ни атлети с позиция за олимпийски квоти за игрите в Париж са заявени за участие във Велико Търново: Мирела Демирева (скок височина), Тихомир Иванов (скок височина) и Габриела Петрова (троен скок) ще гонят участие в третите си олимпийски игри, а Атлет и Атлетка на България за 2023-а 19-годишните Божидар Саръбоюков (скок дължина) и Пламена Миткова (скок дължина) също ще се появят на стадион "Ивайло“. Шампионатът тази година започва в 15:00 часа в петък със стартовете при момичетата и момчетата под 16 години. Те продължават надпреварата си в събота, когато в обедните часове ще започне и състезанието при мъжете и жените. Съорганизатори са Българската федерация по лека атлетика, Община Велико Търново и Общинско предприятие "Спортни имоти и прояви“.

Пълната програма на шампионата по дати и часове можете да видите тук.

Специално за стадион "Ивайло“ от федерацията по лека атлетика закупиха и предоставиха лицензирано оборудване "Поланик“ за 159 000 лева, което включва скочище за овчарски скок, 110 състезателни препятствия, четири препятствия за стипълчейз и летви за висок скок, така че съоръжението вече разполага с почти всичко необходимо за организиране и провеждане на големи състезания.