Велико Търново ще спази традицията и ще отбележи големия християнски празник Богоявление с пускане на Христовия кръст във водите на река Янтра, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Йордановден е сред най-старите и почитани празници, символизира покръстването на Исус Христос в река Йордан от св. Йоан Кръстител, както и вълшебната и целебна сила на водата.

Празникът ще започне със Света литургия и тържествен водосвет в Катедралния храм "Рождество Богородично“. Службата е от 9.00 ч. на 6 януари.

В 10.30 часа от катедралната църква ще потегли литийно шествие, което ще спре пред площад "Цар Асен I" пред Царевец за благославяне на бойното знаме на НВУ "Васил Левски“ и след това ще продължи до кв. "Асенов“.

От 11.15 часа на Владишкия мост и в подножието му ще се проведе ритуалът по пускане и изваждане на Христовия кръст от река Янтра.

6 януари е рождената дата на големия български поет и революционер Христо Ботев – навършват се 174 години от рождението му. От 9.30 часа пред паметника на бележития възрожденец ще се състои военен ритуал по поднасяне на венци и цветя, ще прозвучи българският национален химн.