138 години от Съединението на България бяха отбелязани във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Програмата започна с военен ритуал за издигане на българското национално знаме, а учениците Михаела Узунова, Сияна Парашкова и Калоян Цонков от ПМГ "Васил Друмев" представиха литературната композиция "Съединението прави силата“.

В словото си кметът Даниел Панов благодари на великотърновци, че почитат едно от най-значимите събития в новата българска история и са довели своите деца.

Даниел Панов подчерта, че трябва да помним, че на 6 септември 1885-а година народът ни успява в едно изключително родолюбиво дело.

"Предците ни от двете страни на Балкана, водени от каузата и идеала за българско национално обединение, респектират изключително много и тогавашните политици, и Великите сили. Смели, решителни и отдадени на България, те успяват, защото са единни“. Кметът цитира и думите на Захарий Стоянов за Съединението: "То беше направено не от дипломатите, не от военните, не даже от Българския таен централен революционен комитет, а от българския народ“, каза още кметът.

Панов изтъкна, че венците и цветята на паметника "Майка България“ са малката признателност на всеки към делото на българските герои. Даниел Панов припомни и ролята на бележитите търновци, поставили началото на борбата за национално обединение - Джорджо Момчев, Георги Живков, Никола Живков, Стефан Стамболов, Любен Каравелов, архимандрит Стефан, Цани Гинчев, д-р СтатАнтонов, както и приноса на ген. Сава Муткуров, лично убедил княз Батенберг да подкрепи Съединението, също и на героите от Търновския полк, защитили Съединението.

"Предците ни са казали: "Съединението прави силата“, изписвайки тези мъдри думи първо на сградата на Читалище "Надежда“ още през 1911-а година. Нека си припомняме тези думи всеки път, когато някой се опитва да ни разделя, воден от користни цели и амбиции. Ние, великотърновци, сме доказали, че можем да градим, вместо да рушим. Нека и занапред ни обединяват каузи и задачи, за да върви любимият ни град напред, а оттам и държавата ни. Един народ е силен, когато е обединен от общонационални каузи и задачи! И е слаб, когато е разделян и разяждан от борба за власт, независимо дали говорим за държавата, за града или общината“, завърши Даниел Панов. И изказа съпричастност към жителите на Царево за тежкото изпитание, през което преминават след потопа по Южното Черноморие. Благословът, отслужен от отец Славчо, бе и за здравето, спасението и благоденствието на хората в Царево. А заради трагедията там Общината отмени концерта на "Биг Бенд Велико Търново“, планиран за 18:00 ч. днес в парк "Марно поле“.

Венци и цветя бяха положени на паметника "Майка България“ и на бюста на ген. Сава Муткуров в парк "Марно поле“. В честването се включиха много великотърновци и гости на града, представители на държавни институции, университети и организации.