170 години от рождението на Стефан Стамболов ще бъдат отбелязани днес във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Церемонията, която започва в 11:00 часа, ще се състои пред паметника на великия българин в началото на Самоводската чаршия. Там с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя на монумента на бележития държавник и родолюбец.

Ученици от Старопрестолна гимназия по икономика "Д-р Петър Аладжов“ ще представят живота и делото на Стамболов с литературно-музикална композиция, а историкът проф. д-р Милко Палангурски ще произнесе историческо слово за родения във Велико Търново български герой. Заупокойна молитва ще отслужи отец Славчо Иванов.

Стефан Стамболов управлява България в периода 1887-1894 година. В кръщелното свидетелство датата на рождението му е 30 януари 1854 година. Оригиналният документ се съхранява в БАН, а копие от него се пази и в Регионалния исторически музей.

Във връзка с честването, от 10:00 до 12:00 часа на 30 януари (вторник) улица "Георги С. Раковски“ ще бъде затворена за движение за всички видове МПС.