Изложба, посветена на борбата с полиомиелита откриха във Велико Търново. Експозицията е дело на Ротари клуб в старата столица и е посветена на Световния ден за борба с полиомиелита - 24 октомври, предаде кореспондент на “Фокус". Тя е съставена от снимки и инфомрационни табла, подредени в центъра на града - пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий".

Ротари Интернешънъл е организацията, която през 1979 година стартира масови имунизации срещу това осакатяващо заболяване, а през 1985 година поставя началото на глобалната инициатива ПолиоПлюс. Това е първият случай в историята на човечеството на обществена инициатива с глобален обхват и подкрепа за решаване на световен здравен проблем, припомнят великотърновските ротарианци.

През 1988 година Ротари Интернешънъл е в основата на създаването на глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита Енд Полио, към която се приобщават Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Фондация "Бил и Мелинда Гейтс“, правителствени агенции и корпорации.

От 350 000 случая годишно през 1988 година, през 2017 година случаите на полиомиелит в трите ендемични страни: Нигерия, Афганистан и Пакистан, са сведени до 17.

Това е постижение, което трудно може да бъде подценено.

Полиомиелитът, поразявал хората от най-ранни цивилизации и съществувал от хилядолетия, е на път да бъде втората болест след вариолата, която вече няма да причинява смърт и страдания.

“Днес с нашата работа като ротарианци, заедно с усилията на нашите партньори, ние участваме в обратното броене до ликвидирането на болестта. Това оставащо време е изключително важно. Нужен е нашият глас – за да знае обществото какво се случва, нужни са нашите отделени средства, за да подкрепим тази наша кауза в решаващо време", казват още членовете на клуба във Велико Търново.

Всички медицински специалисти са категорични, че имунизацията е най-добрата превенция срещу полиомиелит.

В България най-висока заболеваемост е регистрирана през 1947 година. След въвеждане на масова имунизация през 1959-а заболеваемостта рязко спада. Пропускането на редовните имунизации обрича децата на риск да развият редица ваксино-предотвратими инфекции, какъвто е и полиомиелитът.