Втори протест в подкрепа на 18-годишната Дебора от Стара Загора, жертва на насилника, който ѝ причини 400 шева, организират във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Той е насрочен за тази вечер, ще започне в 18:00 часа и ще се проведе пред Съдебната палата.

Исканията на протестиращите са за незабавни промени на Наказателния кодекс и Закона за защита от домашно насилие.

В събитието, създадено във Фейсбук, организаторите припомнят, че след безпрецедентната вълна от протести в подкрепа на момичето от Стара Загора, преживяло жестокост и насилие, в петък сутринта се свика извънредно заседание на Правната комисия. Ключовите промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашно насилие, които бяха обсъдени и приети, ще бъдат гласувани от народните представители днес.

"Това е голяма победа за всички нас, които излязохме в над 45 града на протест! Но не трябва да оставяме всичко да приключи само с приказки. В понеделник излизаме пред пред Съдебната палата във Велико Търново и пред Народно събрание в София, за да напомним, че народът ясно заяви своето противопоставяне на насилието, основано на пола и за да сме сигурни, че този път народните представители най-сетне ще имат смелостта да гласуват така нужните промени в НК и ЗЗДН“, допълват инициаторите.

"Фокус“ припомня, че миналия понеделник протестът в старата столица събра стотици. Мотото беше "Не на насилието НАД ЖЕНИ“.

Луиза ТРАНЧЕВА