Световната седмица на кърменето, която е в началото на август, ще бъде подобаващо отбелязана във Велико Търново и през тази година. За 32-ри път през 2024-а глобалната инициатива за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето е повод въпросите на кърменето да привличат общественото внимание в страни по целия свят, предаде кореспондент на "Фокус".

“Тазгодишната тема на световната кампания е “Да преодолеем препятствията – подкрепа за кърмене за всички“. Кърменето със своите здравни, психологически и икономически предимства може да бъде фактор за преодоляване на неравенствата и е от съществено значение всички да имат достъп до подходящи и съвременни услуги и особено уязвимите майки, които може да се нуждаят от допълнителна подкрепа", обясняват здравните специалисти от РЗИ - Велико Търново.

От 10:00 часа днес в МОЛ - Велико Търново Центъра за родители “Happy mums" и РЗИ организират отворена среща. Ще бъдат обсъдени теми, свързани с храненето на бебетата и значението на кърмата.

От РЗИ припомнят, че липсата на подкрепа за кърмене през критичната първа седмица се отразява отрицателно върху цялостните намерения за кърмене и неговото разпространение. Казват още и, че нерегламентираното даряване на млека за кърмачета, съчетано с липсата на достъп до чиста и безопасна вода по време на извънредни ситуации, излага кърмачетата и малките деца на по-висок риск от недохранване и смърт. Според експертите, кърменето може да е фактор за изравняване на старта в нашето общество и трябва да се положат усилия, за да се гарантира, че всеки има достъп до подкрепа и възможности за кърмене.