Възможностите за бъдещи партньорства в сферата на градското управление обсъдиха посланикът на Китай и кметът на Велико Търново. Старата столица е домакин на двудневна международна научна конференция за отношенията между Централна и Източна Европа и Китай, предаде кореспондент на "Фокус". 

Форумът се провежда в Институт "Конфуций“ във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“. Събитието, което е традиционно за старопрестолния град през тази година е посветено на 75-годишнината от установяването на

дипломатически и културни отношения между България и Китай.

Кметът Даниел Панов бе сред официалните гости на откриването на конференцията, заедно с ректора на Великотърновския университет проф. Димитър Димитров, директора на Институт "Конфуций“ доц. д-р Искра Мандова и посланика на Китай в България – Нейно превъзходителство Дай Цинли.

"Институт "Конфуций“ има много важна роля в укрепването на българо-китайските

отношения и съществен принос за това Велико Търново да бъде център на академичен, образователен културен обмен. Неслучайно Старата столица е един от 20-е града, поканени да учредят Асоциацията на туристическите градове по пътя на коприната. Това се дължи до голяма степен и на ползотворната работа на института и на Великотърновския университет“, каза в приветствието си Даниел Панов.

Преди конференцията кметът на Велико Търново проведе работна среща с Нейно превъзходителство Дай Цинли. Те обсъдиха необходимостта от по-преки взаимоотношения между българските и китайските общини, бъдещи партньорства в сферата на управлението на градовете, смарт-решенията, добрите практики по отношение на мерките за подобряване на чистотата на въздуха, озеленяването, устойчивата мобилност и други.