В следващите дни Велико Търново отново става столица на карнавала. Само след ден започва едно от най-чаканите в града събития – Международният фолклорен фестивал, който ще продължи в дните от 20 до 27 юли, предаде кореспондент на "Фокус“.

Над 340 изпълнители от целия свят ще изнесат осем концерта на сцената на Летния театър. Фолклорните спектакли са всяка вечер от 20:00ч. Входът е свободен.

11 са гостуващите състави – от Кипър, Китай, Мексико, Грузия, Унгария, Велико Търново, София и Бистрица. Дебют правят формациите от Коморските острови, Източен Тимор и Уругвай.

Стартът е тази събота – 20 юли, от 18:00 часа с дефиле по главната улица "Васил Левски“ и представяне пред Общината, а официалното откриване е от 20:00ч. в Летния театър.

Международният фолклорен фестивал е сред най-популярните събития във Велико Търново. За изминалите 25 години гостуваха 322 ансамбъла от 128 държави. Изнесени са 630 концерта, а публиката за всички тези години надхвърля 630 000 души. Събитието се организира Националната секция на България на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – ЦИОФФ  и Община Велико Търново.

Дефилето на 20 юли налага временна организация на движението в съботния следобед. От 17:30 до 20:00 часа ще бъде затворена главната улица "Васил Левски“ във Велико Търново. Градският транспорт ще използва обходни маршрути по улиците "Христо Ботев“, "Седми юли“ и "Бачо Киро“.