Проект за обособяване на нова защитена територия са внесли в Министерство на околната среда и водите експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. От екоинспекцията уточняват за "Фокус“, че става въпрос за местността "Манастирска стълба“, която обхваща землищата на Велико Търново, село Самоводене /община Велико Търново/ и село Първомайци /община Горна Оряховица/.

Във внесеното предложение специалистите уточняват, че в района има пещери, мизийски гори от космат дъб, смесени гори и вековни дървета /дървовидна турска леска/. Местността се обитава и от застрашени, уязвими и защитени видове като черен щъркел, египетски лешояд, голям ястреб, малък ястреб, белоопашат мишелов, обикновен мишелов, сокол скитник, черношипа ветрушка, гарван, алпийски бързолет, обикновен бързолет, скална лястовица, червенокръста лястовица, прилепи и други.

От РИОСВ уточняват, че заинтересованите лица могат да представят мотивирани писмени становища, предложения и възражения относно проекта на заповед за обявяване на защитената местност в екоинспекцията или на ел. поща: riosvt-vt@riosvt.org до 24 ноември.

Повече информация можете да намерите на сайта на РИОСВ – Велико Търново.