Велико Търново бе част от Европейска конференция за бъдещето на умните градове. Общината бе представена във форума от заместник-кмета Георги Недев, предаде кореспондент на "Фокус". Основният акцент на събитието бе внедряването на съвременните технологични решения в градското управление.

Конференцията "Асамблея на кметовете от Централна и Източна Европа" се проведе в Будапеща и събра представители на местната власт от десетки общини и регионални власти, на бизнеса, на различни международни компании и организации.

В панелна дискусия на тема "Комуникацията с гражданите в съвременния свят" Недев и колегите му от местната власт разговаряха за възможностите, които технологиите дават за подобряване на връзката и взаимодействието между местната власт и гражданите. В управленската програма на кмета на Велико Търново Даниел Панов една от приоритетните цели е продължаване на развитието на дигиталната инфраструктура с цел създаване по-достъпни начини за комуникация с жителите, коментира Георги Недев. По думите му, обратната връзка е много важна при изготвянето на плановете и инвестиционните програми на общините за инвестиции в инфраструктура и по-добро качество на живот.

В напреднал етап е разработването на приложение за подаване на сигнали от гражданите, което ще бъде достъпно в най-скоро време, каза още заместник кметът.

По време на B2B срещите между Георги Недев и представители на бизнеса от различни индустрии бяха обсъдени областите, в които могат да бъдат реализирани нови проекти и да бъдат привлечени инвестиции във Велико Търново и общината. Има сериозен интерес от страна на иновативни компании, които виждат потенциала на Велико Търново като център за технологични и културни инициативи.