Велико Търново участва активно в Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. Във форума градът е представен от кмета на старата столица и председател на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Даниел Панов и от председателя на ОбС - Велико Търново и ръководител на Националната асоциация на председателите на общински съвети /НАПОС-РБ/.

Конференцията събира представители на местната власт и национални сдружения от 34 европейски държави. Форумът се провежда в Страсбург, организиран е повод 30-годишнината на Конгреса на местните и регионални власти и 75-годишнина на Съвета на Европа и е под егидата на Литовското председателство на Комитета на министрите на държавите членки.

Основните теми са свързани с партньорството между националните организации на местните власти, разширяването му, ролята му за укрепване на демокрацията и

местното самоуправление, както и насърчаването на активното гражданско участие.

Конференцията обхваща и въпроси за иновациите, за възможностите за финансиране на местни проекти чрез Банката за развитие на Съвета на Европа.

Част от българската делегация са също Елена Балтаджиева – кмет на община Каварна и ръководител на групата, Сейфи Мехмедали, председател на Общински съвет Джебел и Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ.

Форумът бе открт с изказвания на президента на Конгреса Marc Cools, на

Arnoldas Abramavičius - заместник-министър на Литовското председателство на

Комитета на министрите и Bjørn Berge - заместник генерален секретар на Съвета на Европа.

Дебатът за укрепване на териториалната демокрация и многостепенното управление, бе открит от Ekrem Imamoglu – кмет на Истанбул и председател на Съюза на общините в Турция, както и от Gunn-Marit Helgesen, президент на Норвежката асоциация на местните и регионалните власти, председател на Съвета на европейските общини и региони. Част от конференцията е и кръгла маса на тема "Устойчивост, възстановяване и реформа в Украйна“.

В края на събитието днес/13 септември/ ще се приеме и съвместна декларация, която следва да даде нов тласък на партньорството между Конгреса на местните и

регионални власти и националните асоциации.