Великденското добруджанско надсвирване в град Генерал Тошево събра на една сцена 6 оркестъра, които въодушевиха публиката със своите изпълнения, съобщиха от добруджанската община, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Надсвирването обедини музикалния талант на оркестрите "Лира“, "Извор“, "Лозница“ и "Клименто фолк“ от Добрич, "Еделвайс“ от Силистра и музикантите от оркестър "Плетеница“ от Варна. Стотици почитатели на народната музика са изпълнили залата на НЧ "Светлина – 1941“ в град Генерал Тошево, наслаждавайки се на виртуозните изпълнения на музикантите участници в тазгодишното 27-мо издание на Великденското добруджанско надсвирване.

Музикалният форум се завръща на сцена след двегодишно отсъствие заради всички наложени ковид мерки и ограничения. Великденското добруджанско надсвирване е част от културния календар на добруджанската община и има за цел да популяризира народната музика и някогашната традиция на надсвирване на оркестри в празничните дни.

През годините специални гости на надсвирването са били кавалджията Теодосий Спасов, гайдарката Мария Стоянова, Иво Папазов – Ибряма, виртуозът на акордеона – Петър Ралчев, народните певици Галина Дурмушлийска, Калинка Вълчева, Добра Савова, Георги Германов и други.

Жулиета НИКОЛОВА