Вековна черница в Павликенско беше обявена за защитена, предаде кореспондент на "Фокус“. Дървото, което се намира в село Росица, в близост до екопътека "За манастира“, получи статута си от Министерство на околната среда и водите, а предложението за това дойде от Община Павликени.

Растението е от вида бяла черница (Morus alba), а приблизителната му възраст е 150 години. То е с височина 11 м. и обиколка на стъблото 4,30 м.

Дървото е разположено в границите на защитена зона от мрежата "Натура 2000“.

"При огледа си експертите от РИОСВ – Велико Търново са изразили съмнение, че черницата е била удряна от мълния, защото има няколко изгорели клона“, уточняват от Община Павликени. От местната администрация увериха и, че много скоро ще поставят в района табела с надпис: "Защитено вековно дърво“.

Включването на растението в регистъра на вековните дървета под протекция гарантира, че то няма да бъде изкоренено, сечено или кастрено. Подобни действия ще се считат като погазване на екозаконодателството.

Бялата черница е широколистно листопадно дърво, наричано също и белвица. Произхожда от Източна Азия и е култивирана още през античността. В Европа е пренесена през периода 10 – 12 век. Оптималната възраст на този вид е около 400 години.