Двудневен детски православен лагер ще се проведе в Граничката света обител. Това съобщи за "Фокус“ Велбъждският епископ Исаак.  С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и със съдействието на Архиерейското наместничество на Кюстендилска духовна околия от 22 до 23 август ще се проведе детският православен лагер в манастира "Свети Лука“.

Основната му цел е утвърждаване на православието и българските традиции, като част от националното наследство на българската духовност и култура. Планирани са над 10 дейности. Ще има богословска работилница, музикална работилница. Ще се популяризира православната съкровищница на анимационните филми. Децата ще се включат и в театрална работилница.

В манастирската работилница ще се засегне историята на Граничкия манастир "Св. Лука“ разказана от игуменнията на манастира. Ще се изработват броеници и ще се приготвя коливо. За участниците в лагера са предвидени разнообразни физически активности и спорт. Ще се обърне внимание на детското здраве.

Работилницата “Камбанен звън“ е насочена към запазването на традициите, свързани с православното звънарство като неразделна част от целия живот на Българската Православната Църква и националното наследство на българската духовност и култура.  Ще се постави акцент и върху българската шевица.

Манастирът "Св. Лука" е основан през 10 век и според преданието, в него се е учил Свети Иван Рилски. През 15 век игумен на манастира е бил Яков, баща на възобновителите на Рилския манастир - Йоасаф, Давид и Теофан, които са родом от село Граница. В манастирския двор е построена чешма, посветена на тримата монаси. Манастирът край Граница е възобновен през 1948 година.

Венцеслав ИЛЧЕВ