При засилен интерес премина тематичната вечер на Настан, като домакините впечатлиха с богатата фолклорна програма и много вкусотии. Събитието се проведе в събота вечер на площад “Игор Юруков" в Девин, пред погледа на стотици туристи и жители на общината. Самодейци от няколко поколения на Народно читалище “Възраждане 1949" - Настан представиха местният фолклор, обичаи и традиции. Посетителите можеха да чуят една част от богатата история на населеното място, историческите и културни забележителности и да се докоснат до типичната за Настан народна носия съхранена от десетилетия, съобщиха от общината.

Беше изтъкнат и любопитният факт, че в землището на квартала е намерена флейта от кост на щъркел, издавала специфичен енергиен звук, който нито един музикален инструмент не успявал да сътвори. Разказана бе и историята на читалището, което наскоро навърши 75 години.

Показани бяха картини на художника Иво Василев, който живее и твори от години в Бразилия, но бе между специалните гости на вечерта.

Можеха да се видят и ръчно изработени изделия от Севда Вутова - световно известна със своите сувенири, които показват фолклорните богатства на България от седемте фолклорни области.

Гостите успяха да дегустират от  продуктите на Еко ферма “Кехайови" и от богатият кулинарен щанд с традиционни родопски ястия и такива типични за Настан.

Домакините благодариха на всички допринесли за реализирането на “Вечер на Настан", като се обърнаха специално към кмета на Община Девин Здравко Иванов за подкрепата и безусловното му съдействие.

Между гостите на вечерта бе и зам. - кметът на Община Девин инж. Николай Юруков.