Вече почти седмица тече спешния авариен ремонт на храма “Света Троица" в Свищов. Дейностите стартираха миналия четвъртък и ще струват 252 хиляди лева. Парите бяха отпуснати от Министерство на културата, предаде кореспондент на “Фокус".

Съборната църква в крайдунавския град е паметник от национално значение, с изключителна архитектурна и художествена стойност. В последната година покривът ѝ пострада значително от проливните дъждвове. Това доведе до откопчаването на десетки обшивки на водосточните тръби, свличане на керемиди, паднали и надвиснали кръстове от централния и странични корпуси, и реална опасност от наводняване.

Всичко това наложи бързи и адекватни действия на местната администрация и Църковното настоятелство, което възложи спешно аварийно проектиране на покрива  на храма, а кметът Генчев се срещна лично с министъра на културата, пред когото аргументирано обоснова необходимостта от спешен ремонт и финансиране на обекта.

Благодарение на предприетите необходими мерки за спасяване на църквата, построена от майстор Кольо Фичето, средствата за неотложен ремонт на покрива бяха осигурени и стартът на възстановителните дейности вече е факт.