Има готовност за нормалното стартиране на новата учебна година на територията на община Кюстендил, предаде "Фокус“. Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов даде подробна информация относно предстоящото начало на учебната дейност.

353 е очакваният брой първокласници за новата учебна година, но окончателният им брой ще стане ясен при утвърждаването на Списък Образец №1. Към 31 август 2023 година броят на очакваните първолаци е бил 374.

Познавателните книжки, учебниците и учебните комплекти са доставени и вече са в училищата. Осигурен е транспортът за превозване на децата и учениците от селата към образователните институции в града и обратно.

Във връзка с извършването на капиталови ремонти в Основно училище "Професор Марин Дринов“ и Основно училище "Свети Паисий Хилендарски“ се налага учениците да бъдат преместени в други сгради.

Учениците от Основно училище "Професор Марин Дринов“ ще се обучават в сградата на бившето Второ основно училище "Даскал Димитрий“.

Направено е разпределение по други сгради за възпитаниците на Основно училище "Свети Паисий Хилендарски“. Учениците от I до IV клас ще учат в сградата на Спортно училище "Васил Левски“. Учениците от V до VII клас ще бъдат в сградата на Професионална гимназия по лека промишленост "Владимир Димитров – Майстора“. Там обучението ще бъде на две смени.

Предстоят капиталови ремонти в Езикова гимназия "Д-р Петър Берон“ и на общежитието към Начално училище "Св.св. Кирил и Методий“ – село Раждавица. Очаква се ремонтите да стартират през периода октомври – ноември.

Предвидено е учениците на Езиковата гимназия да се обучават в една смяна в сградата и по време на ремонта. За целта те ще се местят в крилото на сградата, в което не се извършват ремонтни дейности.

Учениците от общежитието в село Раждавица ще бъдат настанени в сградата на общежитието към Професионална техническа гимназия "Джон Атанасов“.

В останалите учебни заведения се извършват козметични ремонти. Някои вече са приключили, а други ще приключат до началото на новата учебна година.