На 28 и 29 септември (събота и неделя) Столична община ще раздава безплатно на домакинствата в кварталите "Симеоново“ и "Драгалевци“ в район "Витоша“ и "Вердикал“ в "Банкя“ контейнери за хранителни отпадъци. Инициативата се осъществява по проект BGENVIRONMENT-3.002-0011 "Подобряване на управлението на отпадъците на територията на Столична община чрез реализиране на пилотен проект за три общински схеми за разделно събиране и рециклиране на отпадъците“.

Пунктовете, на които ще се раздават съдовете са открити от 10:00 ч. до 14:00 ч. и в двата дни на следните адреси:

- последната спирка на автобус № 67 и 98, на ъгъла на бул. "Симеоновско шосе“ и ул. "Витошки езера“ за "Симеоново“;

- площад "Цар Иван Александър“, пред читалище "Св. св. Кирил и Методий“ за "Драгалевци“;

- бул. "Варна“ №202, пред читалище "Светлина“ за Вердикал.

Хората, които все още не сте подали заявление, можете да го направят на място. Екипите на Столична Община и Столичен инспекторат ще дават допълнителна информация, както и ще раздват информационни брошури. 

Разделно събраните хранителни отпадъци не само намаляват обема на смесения битов отпадък и разходите ни за третирането му. В инсталацията на Столична община в Хан Богров те се преработват в газ, с който произвеждаме електроенергия.

Освен контейнера, има и и специален подарък – десетлитрово кошче за хранителни отпадъци за ползване в дома и 10 кг. компост за градината, произведен от разделно събрани в града зелени отпадъци.