Всички студенти – и в редовна, и в задочна и в дистанционна форма на обучение трябва да платят семестриалната си такса за летния семестър на учебната 2023/2024 година в срок. Това напомнят от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“, предаде кореспондент на "Фокус“. Изявлението на ВУЗ-а е провокирано от информацията, че студентите държавна поръчка се освобождават от семестриални такси, което премиерът Николай Денков направи през миналата седмица.

"Съгласно действащия Закон за висшето образование всички студенти следва да заплатят своите такси в следните срокове: - до 20 януари за тези, които са в задочна форма; между 5 и 16 февруари за студентите в дистанционна форма на обучение; до 25 февруари за тези в редовна форма и до 15 март за студентите в модулно обучение“, припомнят от ВТУ.

От там са категорични и, че при промяна на Закона за висшето образование ще бъде определен механизъм за възстановяване на внесените семестриални такси.

"При незаплащане в посочените срокове на таксата за обучение студентът прекъсва обучението си за срок от един семестър, като невнесената такса остава дължима“, казват още от университета.