Заместник-кметът по образованието и културата Павел Попов посрещна президента на Асоциацията на литовските производители на стъкло Адолфас Сиурбис. На срещата стана ясно, че Сиурбис е свързан с България от дълги години, като инженер-технолог в производството на стъкло, работил е също в Министерството на промишлеността на Литва.

В разговорите бяха обсъдени тесните връзки между Литва и България, благодарение на бележития д-р Басанович. Литовският учен, лекар, писател, общественик и деец на литовското национално възраждане има неоспорим принос за развитието на социалния и обществен живот във Варна и България в края на 80-те години на XIX и началото на XX век. Обсъдени бяха и възможностите за развитие на двустранни културни отношения между Варна и литовски град, базирани на общите връзки на двете страни с  дейността на д-р Басанович и извън тях.

Литовските градове Вилнюс, Каунас, Клайпеда, Паланга бяха сред разгледаните за съвместно сътрудничество с Варна градове. Литовският гост изрази готовност за съдействие при изготвянето на официално предложение за задълбочаване на отношенията между Варна и град от Литва. То ще бъде изпратено до кмета Благомир Коцев от кмета на литовския град Клайпеда.