Община Пловдив обяви обществена поръчка за избор на строителен надзор при рекултивацията на запълнената Клетка 1 в депото за неопасни отпадъци в екозавода в Шишманци. Изпълнението на дейностите е с максимална стойност 17 400 лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти или заявление за участие е до 17 септември включително, предава Plovdiv24.bg.

Техническата рекултивация на клетката ще се извършва по процедура  "Рекултивация на регионални депа/ клетки на регионални депа за битови отпадъци", по приоритет 2 "Отпадъци" на Програма "Околна среда“ 2021-2027 г., в  която са предвидени 10 307 468,75 лв. за подобни дейности. Преди няколко месеца Общинският съвет на Пловдив даде разрешение на общината да кандидатства за евросредства за възстановяването на терена и градската администрация подаде проектно предложение. 

Ако проектът на община Пловдив бъде одобрен, той трябва да бъде реализиран за 24 месеца. След извършване на техническата рекултивация, в 5-годишния срок на устойчивост на проекта от окончателното плащане по проекта, задължително трябва да се извърши биологическо възстановяване на клетката на депото. През този период няма да се извършва стопанска дейност върху площта.

Настоящата обществена поръчка е за упражняване на строителен надзор при изпълнението на строително-монтажните дейности по време на рекултивацията. Финансирането е от същата европрограма, но към датата на обяването на процедурата парите не са осигурени.

Защо трябва да се рекултивира Клетка 1?

Депото за неопасни отпадъци в Шишманци се състои от четири клетки. Клетка 1 е изчерпан капацитет и в нея не се депонират отпадъци от 13.12.2016 г. Извършено е частично запръстяване на външните откоси на клетката. На 2 октомври 2023 г. директорът на РИОСВ - Пловдив издава решение за извеждане на Клетка 1 от експлоатация.

Собственик на съоръжението е Община Пловдив, която го отдава за 30 години на "Консорциум Екологичен завод" през 2003 г. Като собственик обаче именно общината трябва да предприеме действия за рекултивация на изчерпаната Клетка 1.

Проектът за рекултивация е изготвен още през 2016 г., а през 2023 г. е актуализиран. През септември миналата година е подписано допълнително споразумение между общината и "Консорциум Екологичен завод", с което е договорено увеличение на средствата на 3 953 423,44 лв без ДДС или 4 744 108,13 лв с ДДС. Парите са за строително-монтажни работи при рекултивация на първа клетка от депото, както и средства за надзор и непредвидени разходи.