На официална церемония в Окръжен съд – Варна, след спечелен конкурс, успешно завършено 9-месечно обучение в Националния институт на правосъдието и издържани изпити, на 1 юли встъпиха в длъжност двама младши съдии - Елица Желязкова и Гинка Иванова.

Съгласно изискванията на Закона за съдебната власт, младшите съдии положиха клетва и подписаха клетвен лист в присъствието на магистратите от Общото събрание на съда.

Те се заклеха да прилагат точно Конституцията и законите на Република България, да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, обективни и справедливи, да допринасят за издигане престижа на професията и да помнят, че за всичко отговарят пред закона.

Младшите съдии се назначават за срок от 2 години

Те стават част от магистратския състав на Окръжен съд – Варна, като Елица Желязкова ще разглежда граждански спорове, а Гинка Иванова търговски и наказателни дела.

Елица Желязкова е завършила специалност "Право“ в Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Работила е като съдебен помощник в Окръжен съд – Варна.

Гинка Иванова е завършила специалност "Право“ във Варненски свободен университет "Черноризец Храбър“. Работила е като деловодител в Наказателно отделение, а след това и като съдебен помощник в Окръжен съд – Варна.

Председателят на Окръжен съд – Варна, съдия Марин Маринов приветства магистратите с добре дошли и им пожела да продължат да са четящи, любознателни и търсещи развитие юристи. Със своя заповед той определи и техни наставници, които ще наблюдават работата им и ще подпомагат развитието им.

Младшите съдии бяха поздравени от ръководителите на Гражданско, Търговско и Наказателно отделение и от съдиите при Окръжен съд – Варна, които изразиха подкрепата си и им пожелаха попътен вятър в правораздаването.

Снимка: Младшите съдии Елица Желязкова и Гинка Иванова положиха клетва пред общото събрание на съдиите в Окръжен съд – Варна (от ляво на дясно: Мирослава Славчева – съдебен администратор, Елица Желязкова, Гинка Иванова и председателят на Окръжен съд – Варна Марин Маринов).