Наблюдава се повишение на настъпилите ПТП с участието на пешеходци от началото на 2024 година, съобщи началник на сектор " Пътна полиция " гл. инспектор Красимир Нешев пред камерата на "Фокус".

Статистиката показва, че до 11 януари в Пловдив са настъпили 6 ПТП-та с участието на пешеходци. Един от случаите е завършил фатално, а другите 5 души са били ранени. 

В град Асеновград е имало две сходни ПТП-та с пострадал пешеходец, а още две извън населени места.

При 8 от общо 10-те ПТП-та вината е при водача на автомобила. Само в два от случаите пешеходците са пресичали на нерегламентирани места и са станали причина за ПТП.

От началото на операцията са санкционирани 48 пешеходци, които не са пресичали правилно, а само 3-ма водачи са отнели предимството.

Санкцията за неправилно пресичане на пешеходец е 20 лева, когато обаче той преодолява ограждания или препятствия (мантинела) сумата нараства на 50 лева.

Със 100 лева ще бъде глобен водач, който е нарушител.

На брифинга бе уточнено, че обикновено водачите отнемат предимството на пешеходеца на кръстовище, при ляв или десен завой или в зоната на пешеходна пътека.

Според Нешев всички участници в движението бързат. Често пешеходците носят тъмни дрехи, слушалки, говорят по телефона, а шофьорите са разсеяни, не внимават и така се получават ПТП.

Той не може да конкретизира определени невралгични места, но сподели, че толерантността към нарушители ще бъде нулева.

Инспекторът бе запознат с неосветените пешеходни пътеки и изтритата пътна маркировка в голяма част от града, но сподели, че се прави всичко възможно да бъдат отстранени проблемните зони.

На края той се обърна с апел към пешеходците да носят по-светли дрехи в тъмната част от денонощието, както и по възможност да добавят светлоотразителен елемент по дрехите или чантите си.

Апелът му към водачите бе да шофират с по-голямо внимание и да пазят живота и здравето на пешеходците.