Кюстендил е домакин на практически семинар на тема "Интегрирани териториални инвестиции за устойчиво градско развитие“, предаде репортер на "Фокус“. В семинара участват представители на общини, областни администрации и други организации от Югозападния район. Сред присъстващите бяха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски и зам.-кметът на Община Кюстендил с ресор "Интегрирано планиране и регионално развитие" Николай Дочев.

Пред "Фокус“ зам.-кметът посочи, че семинарът е предназначен за подпомагането на общините при подготовката концепциите им за интегрирани териториални инвестиции.

"Тези които имат възможност да изпълняват концепциите си след приключилото одобрение от първата покана, а се надявам и на възможността, която се предвижда, за подаване на нови концепции за интегрирани териториални инвестиции по втора покана. Както е предвидено в индикативната годишна рамка на програмата за развитие на регионите към Министерство на регионалното развитие“, каза Николай Дочев.

Той допълни, че това е един принципно нов подход. Чрез него се дава възможност на общините, организациите и институциите от регионите сами да вземат участие в процеса – програмиране, одобрение на пакетите и документите за кандидатстване, да са част от процеса на оценка на концепциите.

"Това за мен е един много добър подход и инструмент, чрез който местните общности да бъдат част от целия процес“, каза още Николай Дочев.

Лекторите на семинара днес обърнаха внимание на принципите на устойчиво градско развитие и четирите стълба за постигането му – социално развитие, икономическо развитие, екологично развитие и градско управление. Стана ясно, че според Европейската комисия, устойчивото градско развитие се основава на интегрирания подход и взаимообвързване екологичните, икономическите, социалните и културните измерения и фактори.

Втората сесия беше свързана с обновяването на изоставени територии – ползите, проблемите и перспективите. Това може да привлече нови инвестиции да създаде инициативи, които подобряват публичните услуги и повишават качеството на градската среда.

Бяха обсъдени основните стъпки в изпълнението на проекти за опазване и социализация на културното наследство. Семинарът продължава и в следващите два дни.