"Миналата седмица имах ценни, незабравими моменти с деца, млади хора и възрастни от социалните услуги в София по време на благотворителна изложба на техни картини", това написа кметът на София, Васил Терзиев, в социалните мрежи.

Той е закупил е картина за себе си.

"Закупих една от тези картини-светове. "Цветовете на мечтите" е картина, създадена от три прекрасни момичета - Бояна, Йоана и Анна.

Бояна е на 23 години и въпреки затрудненията в живота си, с подкрепата на близките си и хората, които я обичат, е развила своите способности. Бубето, както я наричат всички, страда от тежка умствена изостаналост, хидроцефалия, но обича да рисува.

Чрез изкуството си Бубето предава онова послание, което всички сме скрили и обвили дълбоко в себе си, за да го запазим: "Усмихвайте се и се радвайте на всеки ден"", обяснява той.

Анна също е момиче, със синдром на Даун, което обича да пише, рисува, слуша музика и танцува, да ходи в планината, да играе с деца. Посещава арт терапия от 3 години и вече създава истинско изкуство.

Тези млади творци умеят да мечтаят цветно. Те знаят как заедно, с вяра и много усилия да надделеят над предизвикателствата, с които животът ги среща, да победят сивото и да нарисуват смело бъдещето.

"На нас остава само да им помогнем – като повярваме и ние в цвета на техните мечти и ги подкрепим да ги осъществят.

Изложбата беше и последното събитие от инициативата "Месец на детето“, организирана от заместник-кмета по социална дейност и интеграция на хора с увреждания, г-жа Надежда Бачева - заместник-кмет", пише още в поста си Терзиев.

"А тези деца помагат и на нас – учат ни да поспрем, да се опитаме да видим цветовете и лицата през техните очи, да се замислим какъв може да бъде светът, ако подходим със смелост, вяра и последователни усилия. Свят, който съзидаваме заедно и в който всеки може да заблести. Пожелавам си всеки ден да рисуваме този свят", добавя той.