Кметът Васил Терзиев присъства на представянето на втората част на мемоарите "Свидетелства за прехода: 2000 – 2009“ на Иван Костов, чиято премиера бе в Националния дворец на културата, съобщиха от Столична община. 

Публикуваме текста от сайта на Столична община без редакторска намеса:

В края на книгата, чийто текст министър-председателят на България в периода 1997 г. – 2001 г. прочете пред пълната зала 3 на НДК, се казва: "Новият храм трябва да бъде изграден на мястото на стария; отнесено към темата за прехода, казаното означава, че е следвало да разрушим комунистическия начин на живот и на неговото място, а не встрани, да изградим храма на демокрацията".

"Това са реформите – едновременно разрушение и градеж", заяви Иван Костов. 

"Тази книга не е просто сух аргумент за отминали години и събития, а личен разказ за цената, която се плаща, за усилията България да бъде върната там, където я отскубна комунизмът през 1944 година – в свободния свят на Европа, цивилизацията и общочовешките ценности. Тази книга дава изключителна възможност да надникнем в един от най-важните въпроси на политиката въобще – между какви алтернативи е направен даден политически избор и при какви съображения“ – каза Захари Карабашлиев при представянето на книгата. А проф. Калин Янакиев нарече Иван Костов "съдбовния изповедник на прехода“.

Не разрушихме докрай храма на комунистическата вяра" – е равносметката на Костов. В изданието той представя едно от най-бурните десетилетия в новата ни история през своите наблюдения и най-важните факти и документи на времето.