Кметът на София не е с вързани ръце. Кметът на София може да отстоява много важни идеи и проекти за града, но има редица други, които са в прерогативите на Столичния общински съвет. Трябва всички заедно да намерим решение за СОС. Това написа в своя Facebook профил градоначалникът на столицата Васил Терзиев.

Публикуваме и останалата част от неговите думи:

Не може, докато едните търсят решения, другите да хвърлят камъни по тях. Това е проблемът.

Нашата коалиция ПП-ДБ-СС предложи няколко различни човека, различни формули - временен, ротационен, постоянен председател. Опитали сме всичко възможно с една единствена цел да отпушим работата на София, но и най-важното - да го направим по принципен начин.

Проблемът на нашите опоненти е, че ние имаме принципна позиция. За нас не е важно само да изберем един човек, не просто да имаме председател на общинския съвет. За нас е важно какво ще повлече със себе си това.

Между партньорите в коалицията винаги сме имали много добър диалог и има огромно израстване. Каквито и различия да имаме, съумяваме да вървим напред и да отстояваме едни и същи принципи за това какъв тип управление търсим, какво бихме искали да променим. Всъщност, ако има някакви разлики, те водят до нещо по-добро - има баланс.

Предизвикателството, с което се сблъскваме е, че интересите на всички заинтересовани страни не съвпадат. Ние спечелихме доверието на софиянци с идеята да промени модела на управление, което значи по-прозрачно, по-предвидимо и без фаворитизиране, без тези недъзи, които всички ние виждаме до какво са довели.

За да можем да работим с ГЕРБ, трябва две неща - първо, да поемат отговорност за неуспехите на тяхното управление. Има успехи, но за многото неуспехи трябва да признаят и поемат отговорност. Не да ги прехвърлят. И второ - да има истинско желание за промяна, а не за запазване на статуквото и за замитане на проблемите. Когато тези две неща са налице, може да се започне един честен диалог и от двете страни.