Очакваме днес в зала да бъде подкрепен докладът, който ние внесохме с няколко корекции и да се свали напрежението в сектор "Транспорт". Това заяви преди началото на извънредното заседание на Столичния общински съвет кметът на София Васил Терзиев, предаде репортер на "Фокус".

Въпросният доклад касае отпускане на средства от Столична община към Столичен автотрансоирт и Столичен електротранспорт и по този начин да се улеснят двете дружества и да посрещнат нуждите си откъм транспортна услуга.

"Това, което направихме чрез съгласие между всички групи е да увеличим средствата от 6 000 000 лева на 15 000 000 лева, за да може да работим по-спокойно с държавата, от която очакваме компенсации за картите на всички под 14-годишна възраст и други категории. Тъй като това нещо се очаква да се случи в началото на ноември и да получим плащане, преценихме, че е по-целесъобразно тези средства да бъдат увеличени, за да няма нужда от повторно събиране на всички групи и да се фокусираме върху другите проблеми на града. Както виждате всекидневно идват нови - като този за "Топлофикация", за който също взехме мерки", обясни кметът. Той посочи, че е говорил с изпълнителния директор на дружеството. Терзиев увери, че до края на седмицата се очаква решение и запора върху едната им сметка ще бъде вдигнат. Не са им запорирани другите сметки.

"Връщайки се към транспортните дружества една от корекциите, които бяха предложени в комисии касае нещо, което би било проблемно, ако бъде прието днес и това е да се гласува като част от тези средства, които Столична община заделя, да бъдат заделени допълнително средства за бонусната система, която е част от споразумението ни със "Синдикатите". Ние винаги сме казвали, че сме за вдигането на доходите не само на транспортните работници, на медицинските сестри, на педагозите - за нас това е голяма тема и целият мандат ще се борим да решаваме натрупани проблеми, но е изключително важно как те се решават. Когато става дума за тази бонусна система - какви са ни възможностите, какви са точните условия, при които тя трябва да бъде направена, това не искаме да се случва по този начин, по който ще бъде направено днес. Искаме това влезе като част от актуализацията на бюджета, която се надяваме да стане в края на октомври или веднага след изборите и да може вече с финализиран доклад по темата, с удобрение от всички страни. Тъй като в момента има работеща рамка за тази бонусна система, но тя тепърва трябва да стигне до състояние, където всички са съгласни с условията в нея и сме осигурили нужното финансиране, за да може добрите идеи, около които всички се обядиняваме, да станат реалност. Надеждата ми е това нещо да не се използва като поредното политическо позициониране как администрацията е против по-восиките доходи на транспортните работници - напротив. Показахме, че сме доста ангажирани", коментира кметът.