240 са до момента са известните незаконни сметища, които са открити и картографирани, заяви кметът на София Васил Терзиев предаде репортер на "Фокус".

"Тези сметища "струват страшно много на софиянци по две основни направления, каза кметът и обясни, че е единият проблем е екологичен. Както виждате, това е на 10 минути от центъра. Трови се почвата, затлачват се корита на реките", коментира Терзиев. "И когато дойде поредният порой и стане наводнение, има щети, има жертви, ще се чудим защо е станало. То става заради такива безобразия", добави той. 

Кметът Терзиев определи и втори аспект, а именно финансов. "По преценка на екипа тук седим върху планина от около 100 000 кубика боклук. Ако трябва да остойностим какво общината е загубила, то е от порядъка на два милиона лева, обяви той. Това са пари, които не са влезли в общината, а са потънали някъде в софийските карстови полета, посочи още кметът. Той определи случващото се като сериозно, посочвайки, че проблемът е от много години.

"През много мандати удобно са се затваряли очи и се е извъртала главата от този голям проблем за града ни и това безобразие, което се извършва", смята Терзиев. 

"Много се надявам някои хора, които обичат да задават трудни въпроси, да зададът тези въпроси на предишното ръководство на Столична община. Как са изпуснали този проблем, къде точно гледаха", коментира кметът на София. 

От общината уверяват, че ще се вземат необходимите мерки за справяне с проблема. Едно от първите неща е въвеждане на по-строг контрол върху това, което се случва, обясни Терзиев.

"Общината ще работи за създаването на повече точки за извозване на земни маси, да се изградят мощности за преработка на строителните отпадъци", изброи още той. "Фокусът ни е да спрат текущите практики", потвърди той. По думите на столичния кмет трябва да се намери подкрепа за тези мерки в Столичния общински съвет независимо от политическите различия.

"Апелираме гражданите да сигнализират, когато видят нередности", каза също Терзиев.