Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще стартира нова процедура за изграждането на Войнишкия мемориал. Това написа той в своя Фейсбук профил. 

Градончалникът отбеляза, че процедурата по първия проект е спряна, за да няма съмнения в конкурса, да няма противоречия и напрежение в обществеността: "Без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности. Без да си противостоим, а като се обединим в почитането на паметта на всички жертви, които сме дали като народ".

Терзиев предвижда в новия конкурс да се включат уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите. 

"Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим. Благодаря за инициативата за такава среща на Съюза на архитектите в България", заявява той.

Градоначалникът обещава прозрачен процес, който да включва максимално най-много гледни точки: "Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество".

"И преди всичко ще проведем честен, аполитичен разговор - защото и миналото, и бъдещето ни го изискват", каза още той.