Обживяваме училищните дворове в две училища в "Сердика". Това съобщи кметът на София Васил Терзиев в личния си профил във Facebook след проведените регулярни срещи с районните кметове. 

Ето какво още сподели кметът на София:

Миналата седмица бях в 36 СУ "Максим Горки“ заедно с Цвета Николаева, кмет на район "Красно село“ Там проблемите са трупани с години – стара сграда и двор, лошо строителство на новоизграден през 2016 г. стол, чийто покрив вече тече.

Вярвам, че чрез средата възпитаваме и променяме мисленето на децата. Затова мой приоритет е да превърнем училищата в отворени оазиси – образцови места във всеки квартал, където децата могат да играят, да спортуват, да общуват. За целта ще осигурим средства за обследване на сградата на училището в Красно село, както и за изготвяне на проекти за нов физкултурен салон и обновяване на двора на училището.

Вече ангажирах водещи архитекти, които заедно с районните кметове и училищата разработват концепция за обживяване на училищните дворове. Първите две училища, в които ще реализираме тази идея, са в район "Сердика“. Надявам се след това да продължим и с 36 СУ "Максим Горки“ и други училища в цяла София. Като говорим за грижа за децата, миналата седмица посетих и район "Искър“, където изграждането на новата 108 детска градина е на финалната права и предстои откриването ѝ до края на 2024 г.

Запознах се на място с работата по изграждането заедно с Ясен Русев - кмет на район “Искър" Новата градина е пример за това какви пространства искаме да изграждаме за децата си – в нея ще има физкултурен салон, площадки за игра и достъпна среда за всички. Тя ще приеме 6 нови групи деца, от които 2 яслени. Успешното реализиране на 108 ДГ е продължение на работата на предишната администрация и демонстрира, че добрите проекти трябва да бъдат подкрепяни, независимо от политическите разделения. Грижата за децата ни е приоритет на всички софиянци.

Паралелно се работи и по други проекти в района - паркинг със 100 места и линеен парк по ул. "Полк. Чудомир Топлодолски“. Те ще бъдат завършени преди началото на новата учебна година, което ще подобри значително средата около 89 ОУ "Д-р Христо Стамболийски“ и 69 СУ "Димитър Маринов“.

Очаквам поставянето и на новите тенис маси и маси за шах в парк "Дружба“ 1, които да направят зеленото пространство още по-приятно. През 2024 г. предстои още много работа:

- Продължава изграждането на 16 нови детски градини, като до края на годината ще бъдат завършени 12 от тях. С въвеждането им в експлоатация ще бъдат осигурени 1400 нови места, разпределени в 14 яслени и 47 градински групи.

- Подготвя се нова програма за строителство, която взима предвид нуждите от нови ясли и детски градини – ще внесем тази програма в СОС.

- Осигуряват се терени за нови детски градини в южните квартали, като продължаваме преговорите и с Българската православна църква за предоставяне на имоти за детски градини и училища.

Постоянна цел в мандата ми е и системното увеличение на заплатите на учителите и медицинските сестри в училищата, детските градини и ясли. Освен добра материална база, децата ни се нуждаят и от много грижи и внимание, а наше задължение е да мотивираме хората, които се трудят за това.

Децата и младите хора заслужават целенасочени усилия за подобряване на средата, в която те израстват, развиват се и към която да се завръщат. Продължаваме работата, за да осигурим такава среда във всички райони на София.