От пускането в експлоатация на "Дунав мост 2" при Видин - Калафат през юни 2013 г. по съоръжението в двете посоки до днес са преминали близо 10 млн. моторни превозни средства. В годината, когато дружеството отбелязва своята 10-та годишнина, по съоръжението днес -13 ноември се очаква да премине 10 милионното превозно средство. Това каза в интервю за "Фокус“ Васил Бенов, изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин-Калафат" АД. През 2022 г. трафикът през "Дунав мост 2“  се е увеличил с близо 15 на сто спрямо 2021 г., а за първите пет месеци на 2023 г. спрямо същия период на м.г. - с 12 процента. За последните няколко месеца се наблюдава спад на тежкотоварните автомобили и по-скоро на тези от категория над 12 тона с 4 и повече оси. В процентно отношение намалението би се изразило с 5% спрямо 2022 г. В същото време преминаването на леките автомобили се е увеличило средно с 15% спрямо същият период на миналата година. Той допълни, че приоритетите в дейността не са се променили. Двете основни функции на дружеството си остават поддържане на техническата изправност на съоръжението и обслужване на клиентите за безопасното му преминаване и заплащането на таксите, каза още Бенов.

На 14 юни се навършиха 10 години от официалното откриване през 2013 г. на "Дунав мост 2 Видин - Калафат". Какво показва равносметката и анализът на трафика днес, четири месеца  по-късно ?

Наблюдава се спад на тежкотоварните автомобили и по-скоро на тези от категория над 12 тона с 4 и повече оси за последните няколко месеца. В процентно отношение намалението би се изразило с 5% спрямо 2022 г. В същото време преминаването на леките автомобили се е увеличило средно с 15% спрямо същият период на миналата година.

Очаквате 10милионното превозно средство да премине по моста днес?

Удоволствие и вълнение за екипът на " Дунав мост Видин-Калафат“ АД е да посрещне 10 милионното превозно средство и то в 10-та юбилейна за моста година. Предметният подарък ще е символичен, но с искрени пожелания за безаварийно пътуване, а също така преминаването по моста ще е безплатно за това МПС.  

Какъв е трафикът на влакови композиции - товарни и пътнически, по ж.п линията, изградена на "Дунав мост 2"?

Движението на влакове между граничните гари Видин (България) и Голенци (Румъния) се извършва в съответствие с годишно разписание. Разписанието се изготвя съвместно от компетентните органи на двете страни – железопътни предприятия. По наши наблюдения, от началото на годината до месец октомври, са преминали около 179 бр. товарни композиции, като броят им на месец силно варира, в зависимост от товарите, а пътническия влак преминава по два пъти дневно, но броят на пътниците в него е силно ограничен. Липсва интерес към този вид транспорт.

Десет години след откриването какво е техническо състояние на моста?

Мостът е в добро техническо състояние. Екип от специалисти на Дружеството извършва ежедневни, ежеседмични и ежемесечни инспекции на съоръжението съгласно графиците на строителя за проверка на състоянието на моста и изправност на отделните елементи. Всяка година, Дружеството извършва дейности по поддържане – текущо/зимно и ремонтно-възстановителни работи на моста и прилежащата инфраструктура. Една от основните функции на Дружеството, като Оператор на моста е експлоатация и техническа поддръжка на мостовото съоръжение и прилежащата му инфраструктура. В този смисъл, както и в подкрепа наказаното от мен, мога да споделя, и да благодаря на смесената българо-румънска комисия, която с надлежен протокол от 20 септември т.г. потвърди нашите констатации, а именно за доброто техническо състояние на моста.

Към момента кой е най-сериозният проблем на "Дунав мост 2"? Как ще се реши въпросът с големите опашки и големия престой на чакащи да преминат съоръжението МПС?

Дунав мост като съоръжение, свързващо двете държави няма проблем. Ако говорим за граничният контролно пропускателен пункт( ГКПП) – Дунав мост Видин-Калафат и дългия престой на чакащи тежкотоварни автомобили по протежение на прилежащата инфраструктура от българска и румънска страна, е поради това, че пристигащите към пункта превозни средства се увеличават спрямо броят на обработените за същото време от органите за контрол на ГКПП. Основен фактор за увеличението на трафика към този граничен пункт е направлението на движещите се превозни средства. Коридор №4 е с най-късата сухопътна връзка между Гърция и Централна Европа, а едно от разклоненията му – източното, е в посока Истанбул. Важен участък от този коридор е мостът Видин-Калафат, тъй като е и един от само двата моста над река Дунав свързващ Румъния и България. Достъпът до Дунав мост Видин-Калафат се осъществява по републиканска пътна мрежа, част от Транс-европейската транспортна мрежа TEN-T, чието развитие е приоритет както в европейската, така и в националната транспортна политика. Пътната инфраструктура по направление на TEN-T коридорите следва да осигурява зони за почивка по автомагистралите приблизително на всеки 100 км в съответствие с обществените, пазарните и екологичните нужди, както и да се осигурят подходящи пространства за паркиране със съответното ниво на безопасност и сигурност на товарни автомобили. Пътната мрежа следва да е съставена от висококачествени пътища – автомагистрали или високоскоростни пътища, зони за паркинги и почивка, съответно оборудване, телематични приложения, включително интелигентни транспортни системи.

До къде стигна идеята за организиране на буферни паркинги, с което да се намалят опашките по път Е-79 и инфраструктурата, водеща към подходите на моста?

Изграждането на буферни паркинги по Е-79, преди "Дунав мост2“  не е от компетенциите на дружеството. Независимо от това ние сме в контакти със собствениците на паркинги и в момента изготвяме писма към тях, за да потвърдят своето желаниеза участие в изграждането на единна система, и те да станат страна в нея. Системата ще позволи да се регулира броя на влизащите и излизащите от буферните паркинги. Присъединяването към тази система ще зависи изцяло от собствениците на паркингите. Въпросът е доста сложен.

Бихте ли разяснили какво представлява тази единна система?

Посредством тази електронна система ще се запазва реда на влизащите в съответните паркинги, които предстои да излязат от страната и да преминат по " Дунав мост 2“. До момента са известни около 8 частни паркинга във Видин и във всеки от тях съответно има техническа възможност да се внедри тази систима. Съответно превозното средство, в зависимост от това кога е влязло, реда да му бъде запазен и в зависимост от това, след това да напусне паркинга към мостовото съоръжение.

Кой ще администрира и контролира тази система, възможно ли е това е смесеното българо-румънско дружество?

Би могло да се помисли върху този въпрос, но сега сме в процес на преговори. Трябва да получим съгласието на собствениците на паркингите, което е деликатен въпрос и се надявам да има решение в най-кратки срокове, и всички страни да направим необходимите отстъпки.

Какви са таксите, които заплащат преминаващите по съоръжението автомобили?

От пускането на съоръжението в експлоатация до момента таксите за преминаване не са променяни. Определени са шест категории превозни средства с различна такса за преминаване. За леките автомобили таксата за преминаване в една посока е 6 евро или 12 лева, за  автобуси – 25 евро или 49 лева и за товарни автомобили  над 12,5 т. -   37 евро или  72 лв. На излизане от страната таксите могат да се заплатят в евро или лева, а на влизане от Румъния в България – в леи или евро. При желание и удобство на шофьорите, таксата може да се плати на каса в брой или на постерминал.

Какво е финансовото състояние на дружеството? За колко години България и Румъния ще трябва да върне направената инвестиция в мостовото съоръжение и инфраструктурата към него?

Финансовото състояние на дружеството е много добро. Очаква се инвестицията в изграждането на моста, както и на прилежащите инфраструктури от българска и румънска страна да се възвърне до 10 години.

Колко хора работят в дружеството днес?

Към днешна дата в дружеството са ангажирани 75 души от българска страна и 37 в румънския клон.

От  встъпването Ви в длъжност преди месец има ли промени в дейността на дружеството?

Промени няма, има стремеж на ръководството към надграждане на вече утвърдените принципи на работа, към усъвършенстване на добрите практика по осъществяване на безпроблемното преминаване на МПС по съоръжението.

Ирена ДАНАИЛОВА