Варненският и Великопреславски митрополит Йоан празнува рожден ден днес. Той е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва средно образование в родния си град – музикална паралелка на ПГ "Васил Левски" със специалност флейта. В периода 1987-1989 г. отбива военната си служба. От 1991 до 1993 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". През 1998 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За Варненски и Великопреславски митрополит е избран от членовете на Св. Синод в пълен състав на 22 декември 2013 г. На следващия ден, 23 декември, в катедралния храм "Успение Богородично", Варна, той е тържествено въдворен на митрополитския престол на богоповерената му Варненска и Великопреславска епархия.

Духовниците от Варненската и Великопреславска Св. Митрополия го поздравяват:

Ваше Високопреосвещенство,

Днес – 13 февруари, е Вашият рожден ден. Благоприятен момент за размисъл върху даруваното ни от Бога време, което Вие мъдро изпълвате с неуморен труд в полза на светата Църква и богодаруваната Ви Варненска и Великопреславска епархия, помнейки свидетелството на свети апостол Павел: “На ония, които любят Бога и са призвани по Негова воля, всичко съдейства към добро" (Рим. 8:28).

Видна е Вашата архипастирска любов, която полагате за увеличаване на Божията слава, защото "истинският боголюбец – казва свети Тихон Задонски – навсякъде и във всички случаи и дела търси слава и чест за своя Създател; с готовност отдава званието си за слава и чест на Божието име; и ако е началник, старае се по всякакъв начин да изкоренява у подчинените си пороци и грехове, с които се похулва Божието име“.

От името на Епархийския съвет, клира, монашеството и служителите при Варненска и Великопреславска света митрополия честитим Вашия рожден ден! Приемете нашия синовен и всесърдечен поздрав по случай личния Ви празник. Нека и занапред Господ да Ви дарува крепко здраве, бодрост на духа и търпение, като имате за верен ориентир думите Му: “Ако спазите Моите заповеди, ще пребъдете в любовта Ми" (Йоан. 15:10)!

На многая и благая лета, Високопреосвещени Владико!