Митнически служители от ТД Митница - Варна задържаха 6383 "маркови" стоки и аксесоари, внос от Китай. 1886 броя от иззетите търговски артикули не са били декларирани. Това съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на службата.

Задържаните стоки на стойност над 50 000 лева са открити на Митнически пункт "Варна Запад" в контейнер от Китай за България. Контейнерът е селектиран от служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" за щателна митническа проверка на 01.07.2023 г. В хода на контролните действия, извършени съвместно с митнически инспектори от МП "Варна Запад" и служители на Гранична полиция от ГПУ Варна, са открити недекларирани 1886 облекла, чанти, обувки, спортни комплекти и други артикули с обозначения на защитени търговски марки. Сред декларираните стоки са установени и 4500 броя ключодържатели с изображения на различни марки автомобили, които също са задържани в изпълнение на разпоредбите на Регламент (ЕС) 608/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на правата върху интелектуалната собственост. Предстои да бъдат уведомени притежателите на търговските марки.

В рамките само на три дни това е второ задържане от служителите на ТД Митница - Варна на контрабандни  и "маркови" стоки от Китай. Други 27 286 недекларирани и "маркови" стоки на стойност над 200 000 лева бяха задържани наскоро, също в контейнер с търговски стоки от Китай за България.